Blij Glas

18dec09

Een van de tentoonstellingen in het nieuwe museum is “Blij Glas”. Het is op dezelfde verdieping als de tentoonstelling over Floris Meydam, die zijn toptijd ook in de jaren ’50 had.

“Blij Glas” gaat over de jaren ’50: de opbouwjaren, de jaren van “zo moet u wonen”, de jaren van de dreiging van een nucleaire oorlog. Alweer dus de idealen voor de toekomst, hoe Nederland eruit zou moeten zien, hoe je je huis moet inrichten (natuurlijk met Leerdams glas!) en een keuringsdienst van wat mooi is en wat niet. Prachtige afbeeldingen van “weckglazen”: potten om je zelf ingemaakte groenten en fruit in te bewaren, liefst in je kelder waar je je tevens kon verschuilen als die bom eindelijk zou vallen…Serieuze dreiging van de koude oorlog tegenover de opluchting van de vrijheid, de vrolijkheid die je in kleurgebruik en vorm overal terug ziet.

 De toptijd van de eerste echte vormgever die Nederland kent: Floris Meydam. Wie zich verdiept in zijn werk, bijvoorbeeld door het standaardwerk “Floris Meydam – In Vorm” uit 2003 te lezen of zelfs maar door te bladeren, leert al snel zijn handschrift. Dat heeft een soort tijdloze moderniteit, als je ervan houdt, herken je het daarna meteen. En wat is het verschil tussen een vormgever zoals Meydam, die voor de glasfabriek werkt, en een kunstenaar zoals Willem Heesen, die dat ook doet?

Volgens mij komt het verschil het beste tot uiting in de volgende anecdote, die onze digitaliseringsmedewerker Saskia heeft opgetekend uit de mond van verzamelaar en onderzoeker Joan Temminck:

 Rond 1970 kwam er via een Amerikaanse agent een opdracht van een waarzeggerorganisatie een omvangrijke order binnen bij de glasfabriek binnen voor de levering van kristallen bollen, welke gebruikt worden om de toekomst te voorspellen. Een leuke maar tegelijkertijd moeilijke opdracht voor de hoofdontwerper van het bedrijf, Floris Meydam. Als eis was gesteld dat ze volkomen zuiver moesten zijn, dus geen oneffenheden, maar ook geen luchtbelletjes. Vooral laatstgenoemde was voor het bedrijf een bijna onuitvoerbare opdracht. Bij de uitvoering van de order werd een zeer groot aantal bollen afgekeurd vanwege de aanwezigheid van luchtbellen. Wat te doen met deze uitgevallen voorraad in het magazijn, was de prangende vraag. Floris Meydam is altijd gezegend geweest met geniale invallen en praktische oplossingen voor voorkomende problemen. Zijn idee was om de bollen te laten inzagen door de slijpers op het bedrijf. Door het bedrijf in de handel gebracht, waren ze een groot verkoopsucces. Al spoedig werd het idee nog verder uitgewerkt en ontstonden naast de bollen ook cilinders met zaagsneden, als Unica of Serica met verschillende afmetingen en in verschillende uitvoeringen. Van de nood werd zo een deugd gemaakt.

En op 29 december wordt Floris Meydam 90 jaar, hopelijk maakt hij de opening van deze hommage-tentoonstelling nog in goede gezondheid mee!One Response to “Blij Glas”

 1. Leuk leuk dat blije glas, heb de onderstaande tentoonstelling meegedaan en ben heel benieuwd wat het fenomeen in glas oplevert!

  ideaal!wonen
  subtitel
  11 okt 2002
  ‘ideaal!wonen’
  21 september 2002 t/m 12 januari 2003
  in Centraal Museum

  Vanaf 21 september 2002 staat het Centraal Museum vier maanden lang in het teken van ‘ideaal!wonen’. Dit is de eerste in een reeks thematische tentoonstellingen waarin het Centraal Museum aandacht besteedt aan leefcultuur en mode. ‘ideaal!wonen’ is een veelzijdige tentoonstelling. De ontwerpen van Rietveld komen aan bod, maar ook het ‘democratic design’ van IKEA en het 17e eeuwse poppenhuis van Petronella de la Court. Kortom: een complete en verrassende visie op de wooncultuur in de afgelopen eeuwen en een blik op waar we nu staan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: