Elk keer een tentoonstelling meer

18dec09

 Het Gedroomde Museum is het ideale museum van directeur Arnoud Odding. Tiziana Nespoli en hij hebben in 2005 een boekje geschreven met die titel, dat hun ideeen over de plek van het museum in de samenleving uit de doeken doet. Het zijn hun persoonlijke idealen, en nu blijkt dat we tentoonstellingen maken die gaan over idealen van anderen, uit andere tijden, die net als wij nu, hingen tussen de wens en de werkelijkheid.

De tentoonstelling Cochius’ Droom gaat over de resulaten en het verhaal achter de man P.M. Cochius. Artistiek directeur van de glasfabriek van 1913 – 1931, maar ook vrijmetselaar, lid van de Praktische Idealisten Associatie, theosoof… Hij introduceerde architecten en kunstenaars in de fabriek, zoals K.P.C. De Bazel en H.P. Berlage. Omdat mensen betere mensen werden, als ze werden omringd door mooie dingen, naar zijn idee. En omdat de fabriek dan bleef draaien! Hoe laten we die idealen zien in de tentoonstelling? Op de bovenste, zolderverdieping, van het pand waar zijn grootste tegenstander, de financieeldirecteur J. Bunge, vroeger woonde?

Is het erg dat we deze we deze tentoonstelling niet op zijn “eigen” zolder kunnen laten zien? Ik denk het niet, want dat is toch een kleinere ruimte, waarin de lift uitkomt en waarvan het plafond niet is weggehaald, om diverse bouwtechnische redenen. De zolder van Bunge is misschien wel de ultieme vergelding: de successen van Cochius’ beleid krijgen de ereplaats die ze verdienen. Het wordt zowiezo een topstukken-tentoonstelling: veel Unica die iedereen herkent en bewonderd,  met een indeling gebaseerd op de vier verkoops-catalogi uit die tijd: Neemt het Schoone (dat is nu de werktitel), Het Schoone Wint, Het Schoone Glaswerk, Dingen Van Schoonheid.No Responses Yet to “Elk keer een tentoonstelling meer”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: