Virtuele vrijwilligers

18dec09

Stel dat je als museum tienduizend prachtige objecten hebt, allemaal gefotografeerd en digitaal beschikbaar. En stel, dat je van nog veel meer objecten de werktekeningen hebt. En stel, dat je ook nog honderden verkoopcatalogi hebt, met op elke pagina een tiental glazen, vazen of serviezen. Dan zou het natuurlijk geweldig zijn als je beiden aan elkaar kon koppelen. Zodat je van elk object ook de tekening kunt zien, met de handtekening van de maker, de doorhalingen en opmerkingen. En in de catalogus kunt zien in welke kleuren en wanneer de vaas te koop was, of welke glazen nog meer tot het servies behoorden. Dan is het niet alleen voor de verzamelaar, maar voor elke geinteresseerde in glas een paradijs van gegevens en zoekmogelijkheden.

 En laat dat nu precies zijn waar het Glasmuseum mee bezig is. Alleen…hoe organiseer je het invoeren van deze duizenden gegevens, plus het koppelen van objecten aan de tekeningen en catalogi? Dat is een heidens karwei, waar je eigenlijk een klein leger voor nodig zou hebben. Dat ‘leger’ is in het museum geformeerd onder de medewerker digitalisering, die een team van gemotiveerde vrijwilligers aanstuurt.

Invoeren, beschrijven, koppelen, ontsluiten: alles gebeurt in een precisie-operatie die na de sluiting van de laatste tentoonstelling in september 2009 begonnen is.

 De vrijwilligers werken thuis achter hun eigen computer, via een beveiligde connectie in een afgeschermd deel van het collectie-beheerssysteem van het museum. Daarmee zijn zij de eerste groep van “virtuele vrijwilligers” van het Nationaal Glasmuseum. Vooral voor mensen die ver weg wonen of niet makkelijk van hun huis naar het museum komen, is deze vorm van vrijwilligerswerk voor beide partijen een uitkomst.

Na een korte introductie kunnen de vrijwilligers meteen aan de slag, met telkens een duidelijk afgebakend deeltje van de collectie. Iedereen kan zoveel tijd of werk bijdragen als hij / zij wil, op momenten dat het hem / haar het beste uitkomt.

Er is na te gaan wie wat gedaan heeft en wanneer, zodat eventuele verbeteringen makkelijk te maken zijn. En vragen stellen de deelnemers digitaal, gewoon per mail. Al deze invoer is bedoeld als voorbereiding op de lancering van de nieuwe website van het museum. Op de nieuwe site kan de bezoeker straks gemakkelijk door de collectie heen surfen om te kunnen genieten van de rijkdom en breedte van de mooiste collectie glas van Nederland. 

Wie mee wil doen, stuurt mij een mailtje!No Responses Yet to “Virtuele vrijwilligers”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: