Vorm en inhoud

14jul10

De buitenkant van het pand van Cochius is nog zo goed als hetzelfde: grote bomen voor het pand, een oude grijze stuclaag op de gevel, de klassieke groene voordeur. Daardoor kan de illusie ontstaan dat het museum niet veranderd is… maar zodra je binnen bent, weet je wel beter. Hippe lockers, een lift, de balie en winkel op de plek van de vroegere museumzaal. En natuurlijk de doorkijk via de brug naar het andere pand. Dan is het zeker: dit is niet meer het oude museum, maar ‘new and improved’. Natuurlijk is de inhoud, de collectie, hetzelfde: er is niets speciaal voor de opening aangekocht, maar het is nu eindelijk in volle glorie te zien. Er is een lang denkproces aan de verbouwing vooraf gegaan: onderzoek gedaan, theorieen gevormd, gebrainstormd, ideeen getoetst. Tussen het boek van Arnoud “Het Gedroomde Museum” over een nieuwe benadering van het fenomeen ‘museum’ en de opening van het glasmuseum waar een aantal van die ideeen in de praktijk gebracht worden, zit bijna tien jaar.

En om terug te keren naar de schrijver dezes, tien jaar is ook de periode sinds ons laatste bezoek aan Nieuw Zeeland. Waaruit de gedachte onstond om eens te kijken of het niet mogelijk was er langer heen te gaan. Tijdens vakanties in uithoeken van de wereld werd de vraag gesteld: zou dit een goed land voor ons zijn om een tijd te gaan wonen? En zo ja, waarom eigenlijk? Aan welke criteria moet het voldoen om ons blij te maken? Tegelijkertijd geeft deze grote verandering ons
ook de mogelijkheid onszelf opnieuw uit te vinden. Natuurlijk met hetzelfde uiterlijk, en dezelfde inhoud, maar hopelijk ook in een verbeterde variant: wat duurzamer, wat meer natuur en naar buiten, wat meer genieten… Dus voor wie ons straks in ons nieuwe huis, in een nieuwe stad komt bezoeken: houdt er maar rekening mee dat ook wij ‘new and improved’ zullen zijn!

Groet uit de trein naar Leerdam, AnnalilyNo Responses Yet to “Vorm en inhoud”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: