The Devil is in the Details – zoek de tien verschillen

02dec10

Stel dat je naar een onbekende stad gebracht zou worden waar je moet bedenken waar je bent…in eerste instantie zou je in Auckland denken: een westerse stad zoals er zoveel zijn. Optrekkende auto’s, telefonerende voetgangers, algemene straatgeluiden, niets bijzonders. Maar het verschil zit in de details:  de zebrapaden met stoplicht geven een wel heel bijzonder geluid om aan te geven dat je mag gaan lopen: een hoge “piew” en een lage “oep”. Keihard en onmiskenbaar! En hilarisch, als je erop gaat letten…. Verder zou je je afvragen of alle bewoners kleurenblind zijn: de fietspaden zijn fluoriscerend groen, tennisbanen blauw en de brievenbussen oranje. Alle auto’s zijn Toyota’s, in kleur varierend van zilver tot grijs. De vogels lijken eerst ook hetzelfde, tot je beter kijkt. De duiven blijken echt een maatje groter, de meeuwen kleiner, de meerkoeten zijn blauw en heten Pukeko.

Langzaam maar zeker leren we ook het verschil in cultuur zien tussen Nieuw Zeelanders en “de rest van de wereld”. Ten eerste zijn er heel veel buitenlanders, of ex-buitenlanders in elk geval. Bij de balie van de bakker wordt je geholpen door een Fanse mijnheer, bij de takeway door een Aziatische dame. Bij de buitensport zaak door een ex-engelsman en bij de camping door een ex-nederlander. Het is echt een land van import-burgers, die tot nu toe allemaal onbeschaamd trots zijn op ‘hun’ Nieuw Zeeland. Verder is het Engels is ook anders: er zitten, vooral bij tieners, heel veel Amerikaanse stopwoorden in zoals “you know, like” en elke zin lijkt een vraag doordat de intonatie omhoogbuigt aan het eind van de zin. En er lopen nog zoveel mensen op blote voeten op straat! Ik had gelezen dat het veel minder zou zijn dan vroeger, maar het is nog steeds opvallend. Misschien om te compenseren dat de voeten ‘bloot’zijn, zie je heel veel getatoueerde benen. Tatouages zijn natuurlijk een onderdeel van de Maori cultuur, maar het blanke deel van de Nieuw Zeelanders heeft het duidelijk enthousiast overgenomen.

En als laatste een frustrerend cultuurverschil: het gebrek aan internet! Als er wifi (waaivaai) is, is het betaal-wifi, tergend langzaam of illegaal via de buren… dat zijn we niet meer gewend. En als dan de locale recruiter zegt: kijk maar in het telefoonboek, dan dringt pas goed tot mij door dat wij dat ECHT niet meer gewend, maar verwend met goedkoop snel internet overal. (en dan heb ik het nog niet over de uitdaging om een telefoonboek te vinden…)

Gelukkig een paar goede plekken gevonden om aan mijn communicatieverslaving toe te geven (dit voor toekomstige reizigers): de bibliotheek in Waihi en koffie cafe Prana in Tauranga (het wordt gerund door een Ier en een Francaise, voila!)

De rest van de verschillen kan je zelf wel afleiden van de onderstaande foto’s, let vooral op het weer! Niet om iemand jaloers te maken hoor…. (gniffel)

Deze diashow vereist JavaScript.2 Responses to “The Devil is in the Details – zoek de tien verschillen”

  1. 1 John en Willy

    Jaja, en wij maar sneeuw schuiven hier. maak ons maar lekker met dat zonnetje bij jullie.
    Geniet er maar van, en veel succes met de huizenjacht.

    Dikke knuffels van ons.

  2. 2 Cynthia

    STUNNING!!!!!! It can’t be that beautiful….. lucky ducks!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: