Achter de schermen van het oerwoud

03feb11

Afgelopen week hebben we voor het eerst als vrijwilliger meegedaan met Ark in the Park. http://www.arkinthepark.org.nz/. Het wil zeggen dat je om 9 uur ‘s ochtends op zaterdag (!) drie uur achterelkaar naar roze lintjes in het bos mag zoeken… door de modder, omhoog/omlaag, over watervalletjes en nog net om de dikke bomen heen in plaats van erdoorheen… De reden van het geklauter is het feit dat de “baitlines” oftewel de bakken met gif, op een exacte lijn van noord naar zuid liggen. En die moet je vullen. Theoretisch liggen ze elke keer 50 meter uit elkaar, maar de theorie wil nog wel eens afwijken van de praktijk, en dan zoek je je te pletter. Je zou zeggen dat roze lintjes in een groen regenwoud best opvallen, maar je wilt niet weten hoe goed die dingen zich kunnen verstoppen. Maar je mag dus wel van de paden af, echt het oerwoud in, achter de schermen, voorbij de paaltjes. Zalig!

Deze eerste keer mochten we mee met Brian, 65+ maar benen als boomstronken en qua conditie liep hij ons er geheel uit. En ook hij was onze lintjes na “bait station 19” helemaal kwijt… gelukkig hebben we ze teruggevonden en konden we onze “lijn” netjes afmaken door zakjes met blauwe, naar kaneelgeurende, snoepjes voor de possums achter te laten. Want possums en “stoats” (wezels) vormen het grootste gevaar voor alle lieve, op uitsterven staande, onhandige vleuggelloze inheemse vogels hier. 

Nu moet ik zeggen dat het wel een omschakeling is voor deze ex-vrijwilliger van Het Knagertje… want bijna alles wat ik daar probeerde te redden, is hier een “pest” en is de bedoeling dat ik uitschakel (muizen, ratten, egeltjes). Het feit dat ze bij Ark in the Park konijnen heel nuttig vinden, leek mij een goed teken… tot ik erachter kwam waar ze ze bewaarden: in de vriezer naast de zaag om ze verkleinen tot aanlokkelijke stukjes  aas voor in de possumvallen!

Het is hier werkelijk de omgekeerde wereld… Gelukkig kregen we aan het eind een warm worstje en ‘volunteer juice’ oftewel slootwaterthee om bij te komen van het harde werk, want dat was het zeker. En volgende week gaan we weer!

Annalily

P.S. Wie wil weten hoe een possum eruit ziet: kijk naar dit hilarische filmpje op Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=FqLjofNBFngNo Responses Yet to “Achter de schermen van het oerwoud”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: