Contrasten

15feb11

De natuur in Nieuw Zeeland zit vol contrasten:

  •  de westkust = koud+hoge golven, de oostkust = warm + veilig, en je rijdt in een half uur van de ene kust naar de andere
  • Auckland heeft 1 miljoen inwoners, je bent echter binnen 45 minuten van de City ofwel op het platteland tussen de schapen, ofwel aan een kristalheldere baai.
  • Van het ski-gebied is het een uurtje naar de zonnekust.
  • de ‘native birds’ zijn herkenbaar aan het feit dat ze niet of slecht kunnen vliegen, 1 ei leggen per seizoen, en heel oud worden, als ze niet zijn opgegeten voor die tijd…

Maar de mensen zijn soms ook vreemd!

Voor Ark in the Park (waarbij ze proberen in het oerwoud een ‘eiland’ te maken waar geen roofdieren of plagen zijn, zodat de beschermde vogels er een kans hebben) worden vallen gezet, in een lange rij op ca 50 meter uit elkaar. Ze noemen dat een “trap line”. En om de trapline te kunnen volgen, wordt de route gemarkeerd met plastic vlaggetjes. Helaas kan iedereen dus zo’n vlaggetjes route volgen, ook mensen met een andere mening… die de vallen laten dichtklappen en dus onklaar maken en er een briefje op hangen: “deze val is niet diervriendelijk”. Nee, dat is juist de bedoeling!!! Oh mijn hemel… oorlogvoering en terrorisme op mini-schaal. Nu gaan we dit weekend de vallen vervangen door nieuwe vallen, die wel soort-van “diervriendelijk” zijn. Maar die als nadeel hebben dat er ook kleine beschermde loopvogeltjes (hihi) in kunnen komen, en egeltjes (die hier een plaag zijn) weer niet. Zucht.

Kiwi’s zijn zeldzaam, ontzettend onhandig (ze lopen op een roofdier af, met over het algemeen fatale gevolgen) en de meeste worden in de dierentuin geboren. Daarna worden ze op een paar ‘plaag-vrije’ eilanden uitgezet om op te groeien, en als ze groot en sterk zijn (dwz een verenbol van 1,5 kilo) mogen ze de vrije natuur in. Alwaar ze door de eerste de beste auto doodgereden worden!  ( http://www.northernadvocate.co.nz/local/news/brown-kiwi-becomes-roadkill/3706059/) Wat dachten jullie van een hekje eromheen???

En ik ga volgende week als vrijwilliger helpen bij EcoMatters, hun jaarlijkse Ecodag (http://ecoday.org.nz/). Mijn taak is de tentjes te versieren met… plastic bloemen! Ik heb nog gesuggereerd dat dat niet helemaal in het thema past, maar goed, we zien wel. Ben nu begonnen met geweldige bloemen van oude kranten, kijken hoe ze dat vinden.

Het is nog even wennen aan de nieuw-zeelandse mentaliteit, zoveel is duidelijk!One Response to “Contrasten”

  1. 1 Anita

    Mooi beschreven!
    Hebben jullie ook geschud daar? Alles goed?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: