Imago en werkelijkheid

05mrt11

Het is vreemd om erachter te komen dat het beeld dat je van een land hebt, anders is dan de werkelijkheid. Een beeld dat je niet alleen zelf hebt gevormd door je eigen vakantie en familieverhalen, maar ook aktief gepromoot wordt door de Nieuw Zeelandse staat. Het eerste dat mij afgelopen weken is opgevallen, is dat de meeste Nieuw Zeelanders die ik spreek het helemaal niet eens zijn met het “100% Pure” en “groene” imago van Nieuw Zeeland. Er zijn veel bossen en een uitbundige natuur, dat is zeker zo. Maar als je het iets minder letterlijk bekijkt en het interpreteert als “ecologisch / sustainable / milieuvriendelijk”, dan kan je het schudden. In de jaren ’70 kwam het meerendeel van de benodigde energie uit wind & geothermische bronnen, ondertussen komt de helft van kolencentrales. En beter gaat het niet worden:

“Electricity generation is projected to change significantly with the hydro system share expected to decline from 65 percent in 1998 to around 52 percent in 2020, and gas’s share from around 20 percent to around 15 percent in 2020. Electricity generated from coal will grow from around 5 percent in 1998 to around 14 percent in 2020.” (Source: Ministry of Economic Development)

Het grote voordeel van dit land, dat er zo weinig regels zijn, is soms erg contraproductief: de mensen zijn zo allergisch voor van bovenaf opgelegde wetten, dat de regering erg bang is om die te introduceren. Er was heel even het briljante  idee om voor nieuw te bouwen huizen het isolatie-niveau in regelgeving vast te leggen, maar ja, dat zou de huizen wel eens duurder kunnen maken. En ‘your home is your castle” dus daar kunnen we niet aan beginnen! En daarom hebben de huizen hier GEEN isolatie, GEEN centrale verwarming, GEEN dubbel glas…. en worden ze verwarmd met electiciteit… zucht.

Nou ja, de wittebroodsweken beginnen af te lopen en de werkelijkheid “kicks in”!

Maar om positief te eindigen: het is wel weer heel mooi weer… en dezelfde mensen die ik spreek die klagen, zijn ook de mensen die hard werken aan verandering, via vrijwilligerswerk, de gemeente of in de ‘community’ (wat weer een heel ander fenomeen is hier).

Tot later, groeten uit Down Under, Annalily2 Responses to “Imago en werkelijkheid”

  1. 1 geertje

    hi annalily en anko, ik kan me voorstellen dat het een kleine deceptie is. Na het uitrekken van de stralende jurk van de bruid, blijkt zij een stevig korset te hebben gedragen… en nu zakt het een beetje uit. Ik hoop dat jullie wel van haar houden. Ook wij moeten hier verder na de volgende stap in opmars van pvv. Hoe blijf je verliefd op je eigen land als dat soort gingen gebeuren, liefs geertje

  2. 2 Anita

    Hahaha, herkenbaar.
    Zo woonde ik drie jaar lang op de ‘Unspoiled Queen’, die zijn naam alleen maar eer aan doet, als je niet door het dunne laagje vernis heen kunt kijken. Nou ok, op veel fronten was het heel mooi en onbedorven, maar alles heeft een andere (duistere) kant. En daar leer je ook van houden. Beloofd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: