Zo kiwi als een tulp

11apr11

Nieuwzeelanders zijn wereldwijd bekend als “Kiwi’s”, naar aanleiding van het harige stuk fruit dat er zo goed groeit. En omdat het nationale knuffeldier ook eivormig, bruin en harig is, heet die ook een Kiwi. De grap wil echter dat kiwi’s oorspronkelijk netzo Nieuw-Zeelands zijn als tulpen Nederlands: helemaal niet dus. De kiwivrucht is ook wel bekend als chinese kruisbes of Actinidia chinensis, en komt daar dus ook vandaan. (Meer: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kiwi_(fruit)#Herkomst).

Behalve dat de Nieuw Zeelander de kiwi in z’n hart heeft gesloten, heeft hij dat ook gedaan met nog zo’n exotisch stuk fruit: de feijoa.  Ook de Feijoa sellowiana  is ei-vormig, maar dan groen en heeft z’n herkomst in Argentinie. Massaal geplant in de jaren zeventig, zodat de meeste kiwi’s nu denken dat de feijoa een inheemse plant is. De start van het feijoa-seizoen is net zoiets als dat van de asperge in Nederland: een hoopvol gerucht dat lipsmakkend wordt gefluisterd totdat iedereen er een  maand later letterlijk de buik van vol heeft en buren, vrienden en collaga’s en geen feijoas meer kunnen zien.

Mijn eerste feijoa was ook van een collega, ik vond ‘m erg lekker (soort passievrucht/ananas smaak) waarop ik de week erna een kilo kreeg, met het vooruitzicht van meer. Dat bleek echter niet nodig, toen ik erachter kwam dat die groene platgereden klodders op onze betonnen oprit geplette feijoas waren! Kilo’s en kilo’s komen uit de twee onooglijke struiken, dus ik ben maar aan het jammen geslagen….2 Responses to “Zo kiwi als een tulp”

  1. 1 geertje

    Hi ik weet nu alles van kiwi’s en Waka’s en Haka’s en Hono en Puka en Poi. In het volkenkunde in Leiden is een prachtige tentoonstelling over Maori’s te zien. Hier de link http://waka.volkenkunde.nl/. Voor jullie in Nieuw Zeeland en prachtige plek om van alles over het land te leren en voor voor de vriendjes en vriendinnetjes van Anco en Annalily om te zien waar ze terecht zijn gekomen. Ik heb echte Maori’s gezien, en een rondleiding gekregen van de man die zijn hoofd prominent op de site heeft staan. De tentoonstelling gaat door tot september, je kan nog workshops doen in Haka dans of meevaren met een echte Waka door de grachten van Leiden. En die gekke groene dingen waren er ook te zien en te eten trouwens.

  2. 2 Nynke van Hurne

    Wat een lastig woord: feijoa. Begrijpelijk dat dit geen succesvol exportproduct is. Geef het gewoon een simpele naam, zoals kiwi, dat is voor iedereen uit te spreken. Een grappig verhaal, Annalily.

    Vanmorgen keek ik het RTL ontbijtjournaal en kwam Nieuw Zeeland in het nieuws. Dat gebeurt niet vaak -tenzij er een ramp is gebeurd- en nu jullie daar wonen zijn wij natuurlijk een en al oor. Het nieuws viel in de categorie ‘dierennieuws’ alhoewel dat niet betekent dat er dieren in voor moeten komen, zoals nu ook niet het geval. Bij het RTL ochtendnieuws willen ze hun kijkers altijd met een vrolijk bericht de dag in sturen en daarom sluiten ze altijd af met ‘dierennieuws’. Zo’n 90% van deze nieuwsberichten gaan over dieren: een hond die boodschappen doet of een neushoorn die aan de wandel ging in Duitsland. Gaat het bericht niet over dieren dan wel over opmerkelijke hobby’s of, ook favoriet, wereldrecords. En onder die laatste categorie viel het bericht uit Nieuw Zeeland. In het plaatsje Dunedin is een weg met het hoogste stijgingspercentage ter wereld: 35%. Toeristen uit de hele wereld komen er voor naar deze plaats. De bewoners aan de weg zijn hier minder blij mee. Ook blijkt het lastig om met een auto zo’n steile weg te berijden, er was al een dode gevallen. Zo vrolijk eindigde het bericht dus niet. Maar Nieuw Zeeland staat wel in de boeken met de steilste weg ter wereld. Mochten jullie naar Dunedin gaan, zorg dan dat je remmen het goed doen!

    Groet, Nynke


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: