Anzac Day en (paas)hazen

25apr11

Zaterdag nog heerlijk buiten ontbeten, en nu regent het… een goed excuus om mij eens te verdiepen in Anzac Day en de verschillen met onze Bevrijdingsdag. Op TV tonen ze het eerbetoon van allerlei ambassadeurs aan alle gevallenen in het monument voor de Onbekende Soldaat in Wellington.  Net zoiets als in Nederland op de Dam gebeurt, alleen duurt dit langer (de hele ochtend) en weet de ‘voice over’ niet helemaal wat pecies de volgorde is, waardoor hij nogals eens door een stukje ‘speech’ heen praat. Vanaf heel vroeg ’s ochtends zijn er “Dawn Services”, bijvoorbeeld bij Auckland War Memorial Museum en de grootste begraafplaats in Auckland, helaas vanochtend geplaagd door enorme regenbuien. 

Verder is het commentaar meer gericht op de gesneuvelde soldaten dan op de overlevenden en is er veel aandacht voor wat de Japanners in Azie hebben aangericht. De Eerste Wereldoorlog heeft hier verhoudingsgewijs veel meer slachtoffers geeist dan de tweede, wat je ook terug ziet in de berichtgeving. Prime Minister van Nieuw Zeeland John Key is in Gallipoli, want dat is de oorsprong van deze dag: “to honour members of the Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) who fought at Gallipoli in Turkey during WWI” (dank u wikipedia).

Weer wat geleerd. En om de verbinding met Pasen te maken: ook tijdens de oorlog waren konijnen belangrijk:

“A rabbit hutch at Hornchurch Convalescent Camp, ca 1918, Photograph taken by Thomas Frederick Scales.” Voor het hele verhaal: http://www.natlib.govt.nz/. Voor de museum-mensen onder ons: ook een goed gedigitaliseerd documentatiecentrum!

En in Engeland was er de campagne tijdens de WWII om je eigen eten te kweken:

       

Alle posters gemaakt door Frederick H. K. Henrion, c. 1941, collecite MOMA:  http://www.moma.org/explore/inside_out/2010/12/01/rabbit-rabbit/ 

Dus geniet van je paashazen en konijnen, in welke vorm dan ook….

AnnalilyNo Responses Yet to “Anzac Day en (paas)hazen”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: