KOUD!

16aug11

Ja hoor, Annalily begint een groentetuintje en zodra er drie sprietjes naar boven komen, gaat het SNEEUWEN! Voor het eerst in 70 jaar! Als zeker zou zijn dat het met elkaar te maken heeft, trek ik die plantenfoetusjes morgen direct uit de grond, want het is werkelijk STERVENSKOUD hier binnen in huis. En buiten natuurlijk ook. Nu is het hier voor Europese begrippen natuurlijk helemaal niet koud, het is overdag een graad of 8 en ’s avonds net boven nul, maar in een half-geisoleerd huis zonder kachels wil het zeggen dat je eigenlijk alleen op de bank, met de electrische deken om je heen kunt overleven. Helaas moet je soms dat warme nestje uit om te…eten, plassen, werken wellicht…bibber!

Omdat Nieuw Zeelanders dus helemaal niet aan deze kou gewend zijn (wel in het Zuidereiland, maar ook daar is het nu extreem wegens de “Polarblast” zoals ze deze koudeval genoemd hebben), zijn de huizen er niet op gebouwd. Een maandje geleden dachten we er al aan om eens te kijken of we niet beter een houtkachel konden aanschaffen, en nu weet ik het zeker: JA! Was het vorige maand nog voor de gezellige vlammetjes en de lekkere rooklucht, deze week is het bittere noodzaak. Maar dan komen de volgende dillemma’s om de hoek: wordt het een houtkachel (=gratis hout maar duurt lang om op te warmen) of een gaskachel (=duur gas in flessen maar wel instant-warmte). En als we voor een houtkachel gaan, dan een convection of een radiation? (voor de liefhebber: de convection blaast kennelijk lucht ook naar boven, de radiation straalt vooral naar voren). En dan met “wetback” of zonder? Voordat iemand denkt dat we een beest op de kachel leggen: een wetback is hier een stuk gietijzer waar water doorheen stroomt. Het water wordt naar een cylinder gepompt en verwarmt daar je badwater. Ook handig. Alleen moet je er wel een extra verwarmingselement bij hebben als je wel warm water wilt maar geen kachel aan hebt staan (de hele zomer dus). Daarvoor hebben ze bedacht dat je dan leuk een zonnepaneel kan gebruiken. Goed idee, ware het niet dat die dingen zo’n 15.000 dollar kosten. Toch maar een gaskachel dan? Is ook weer zo milieu-onvriendelijk, moeten ze elke keer gasflessen komen brengen…
En kunnen we onze HRV, een buizensysteem dat warme lucht van onder het dak naar de slaapkamers pompt, niet hergebruiken zodat het de warmte van de woonkamer door het huis verspreidt? Nee, natuurlijk is dat niet standaard….

We zijn er dus nog niet uit, waardoor we nog maar even in de kou moeten blijven zitten. De oplossing is op dit moment: veel bakken (de oven geeft een hoop warmte in de kamer) en als het echt niet meer uit te houden is, een ritje met de auto maken, die heeft tenminste wel verwarming!

Een bibberende groet van Annalily

P.S. Hierboven twee foto’tjes van de temperatuurmeter van onze HRV. Dat is een prima verwarmingssysteem…als het onder het dak maar warm wordt! En deze twee foto’s zijn dus op dezelfde dag gemaakt: de eerste ’s ochtends om half acht, de tweede rond lunchtijd, vorige week. Bovenste cijfer is de temperatuur onder het dak, de onderste in de woonkamer.

 One Response to “KOUD!”

  1. 1 Mariette

    mocht je het tot enige troost zijn: hier is het nat!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: