Kumeu Arts Centre

07okt11

En wat doet Annalily op zaterdagochtend? Lekker in de zon een stukje tuin omspitten? Uitslapen? Boodschappen doen? Niets van dat al. Ik zit in de Community Arts Centre in Kumeu vol enthousiasme te wachten op de eerste “klant”. Die met dit geweldige weer wel nog even op zich kan laten wachten, want die is vast bezig met de tuin omspitten, uitslapen of boodschappen doen…
Dus ik zit met m’n computer op schoot tussen alle amateurkunst van Kumeu. Met op de achtergrond het rustgevende gemompel van de docent “schilderen”. Deze 65 plusser met baard zit aan de andere kant van het gordijn dat deze opgeknapte garage/hal in tweeen deelt. Hij probeert met veel geduld twee 65 plus dames de basisbeginselen te leren aan de hand van zijn eigen werk. Ik hoop dat het vooral gaat om het plezier, en niet om het eindresultaat! Dat geldt in elk geval voor de vijf meiden van een jaar of acht die boven in de weer zijn met naald en draad, in de “Children’s Sewing Workshop”. Handig om je kind een paar uur te stallen terwijl je als ouder boodschappen aan het doen bent!

Voor mij is dit vooral een paar uur verplicht sociale-contacten-op-afstand bijhouden (deze blog, Facebook, emails), dankzij het gratis internet van de bibliotheek hiernaast. Dat is geweldig aan Nieuw Zeeland: alle bibliotheken hebben gratis internet, in elk geval binnen maar vaak ook Wifi voor alle buren en voor de geparkeerde auto’s met vakantiegangers met laptops die het ook ontdenkt hebben. Kumeu zelf is een kleine “rural community” oftewel een dorp aan de rand van Auckland. Zoals zoveel dorpen heeft het niet echt een hart of een centrum, maar is het meer een serie lintbebouwing langs de doorgaande weg, de bakker/slager/supermarkt geclusterd rond het bordje “Kumeu”, geflankeerd door garages, doe-het-zelf bouwproductenwinkels en een grote “house relocator”. Dat laatste is feitelijk een parkeergarage voor huizen: tijdelijk gestald voor de verkoop. Als je ergens een leuk stukje land (section) op de kop hebt getikt en fundering, riolering en electra hebt geregeld, kan je er een huis naartoe laten brengen. En er zijn best leuke huizen bij! Zie: http://www.cwbr.co.nz/buildings-for-sale.html en http://www.removalhomes.co.nz/index.cfm?viewpage=gallery.cfm.

Niet dat dat allemaal zo makkelijk gaat, er zijn hier ondertussen ook een groot aantal wetten en regels om de boel een beetje onder controle te houden. Want ook hier wil iedereen het liefst een “boerderijtje op het Damrak”: veel land maar wel dichtbij het centrum van Auckland. En omdat Auckland vorig jaar een enorme samenvoeging heeft ondergaan (van het kaliber: we maken van heel Noord en Zuid Holland 1 grote stad met 1 bestuur en 21 lokale gemeentebesturen), krijgt iedereen komende weken een briefje met de waarde van z’n huis. Die waarde (wat de markt zou hebben betaalt op 1 juli 2011 voor dat huis & land), bepaalt hoeveel belasting (rates) je betaalt. Het is de grootste ‘valuation’ (huiswaardering?) ooit gedaan aan deze kant van de wereld. (http://www.aucklandcouncil.govt.nz/EN/AboutCouncil/Rates/propertyvaluation/Pages/generalrevaluation2011.aspx). Voor ons zou het simpel moeten zijn: we hebben ons huis op 1 juni 2011 gekocht, dus dat bedrag zou hetzelfde moeten zijn als onze waardering.

Verder kan ik mij hier ongestoord verder verdiepen in de “Official New Zealand Road Code for Motorcyclist”, in een poging straks op twee wielen iets minder kilo’s mee te sjouwen naar m’n werk dan op vier! Wordt vervolgd…

Geniet van het weekend, vanuit Down Under,

Annalily

 

 No Responses Yet to “Kumeu Arts Centre”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: