Wie het kleine niet eert…

26mei13

Ondanks het gebrek aan tuin kennis begrijp zelfs ik dat als de buren je hun rijpe tomaten aanbieden, dat het niet meer het seizoen is om tomatenzaadjes in de grond te stoppen. Dacht ik. Maar de natuur dacht daar zelf kennelijk anders over, want overal kwamen spontaan kleine tomatenplantjes omhoog. “Self seeded” uit onze compost (en die van de buren), waar iemand kennelijk een rotte tomaat in had gestopt. Dus ik ze braaf uitgegraven en verplant naar een plekje waar ze konden groeien. Wat ze met veel enthousiasme deden, meters omhoog en geen enkel bloemetje… tot het april werd (het Europese equivalent van oktober, dus niet echt zomer meer)… en de bloemetjes werden kleine vruchtjes… en de kleine vruchtjes werden echte tomaten! Roma, gewoon en de mini-variant was kennelijk in de compostbak gekomen. Nu is het eind mei en we hebben drie rode tomaten!

oogst (11)

Deze geweldige oogst is echter niet alles.

De planten zijn dood aan het gaan, maar dat is kennelijk nog niet doorgedrongen tot de tomaatjes die eraan hangen. Dus ik heb vandaag alle planten de grond uit getrokken en de tomaatjes in een emmer  gedaan. Maar wat doe je met 2 emmers onrijpe groene tomaten?  Eerst even geprobeerd ze op een bord in de zon op de vensterbank te laten rijpen. Helaas werkte dat niet geweldig: ze werden niet alleen bruin in plaats van rood, ze trokken ook vliegjes en vreemd commentaar aan: “is dat eetbaar”?

oogst (10)

Het antwoord daarop is natuurlijk: groene tomaten chutney! Het huis ruikt dus heerlijk naar chutney-in-wording van twee kilo grote, kleine, groene, gedeukte, hele en halve tomaatjes. Van het kleinste mini-tomaatje tot de grootste roma, allemaal zijn ze gewassen, ontdaan van bruine stukjes en kroontjes,  in kwarten gesneden en liefdevol uren en uren gekookt in een liter wijnazijn met suiker, uien en nootmuskaat. Het resultaat:

IMG_1853

Vijf potjes van 500 gram (dus 2,5 kilo!!!) zelfgemaakte, heerlijke  GROENE tomaten chutney… daar komen we de winter wel mee door.

Groetjes van de knutselkok,

Annalily

 2 Responses to “Wie het kleine niet eert…”

 1. 1 Geertje van Emmerik

  oh ik zou wel zon potje willen hebben!!!!

  chutney is zo lekker

  je moet nog even aan anna wat recepten voor het inmaken van groente vragen – ook rauw fruit en groente gebruiken ze volgens mij in polen

  daar zijn ze heel goed in het in zuur zetten van alles

  ik heb bij zondere dingen bij haar gegeten.

  wat een feestje die tuin van je

  hier is het misschien wel zomer aan het worden maar het is geen zomer aan het worden. we voelen ons allemaal herfstig!!!

  groetjes geertje

 2. Ik zie je toch de komende “winter” een groentewinkel beginnen, Annalily! Begin dan nu met een marketingonderzoek en zoek uit waar behoefte aan is en koop alvast een landje erbij. Volgend jaar rond deze tijd zit je te hopen dat het gaat vriezen zodat je daarna de boerenkool kan oogsten. Naam voor je winkel Happy Veggie! Wij worden in ieder geval erg vrolijk van jouw groenteverhalen.
  Groet, Nynke


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: