My House is My Castle

28aug13

Er was eens, in een land hier ver vandaan, een prinsesje, die een prins ontmoette uit een land nog verder hiervandaan. Ze trouwden en zij volgde hem naar Auckland, waar het koud en nat was in vergelijking met haar thuisland Taiwan. Ze vonden een éénkamer appartementje waar ze beiden precies in pasten…maar toen kwam er een baby en werd het erg krap.

Gelukkig had het prinsesje ondertussen een inburgeringscurses gedaan met ondergetekende, en waren we vrienden geworden. En omdat prins en prinses leuke mensen zijn maar geen regelmatig inkomen hebben (hij studeert voor fotograaf en zij werkt als oproepkracht in de bibliotheek) konden ze geen hypotheek krijgen voor een huis. En ik als ambtenaar natuurlijk wel. Huizen kopen en verkopen hier in Nieuw Zeeland gaat belachelijk makkelijk en een hypotheek krijgen ook: met je loonstrookje en je paspoort ga je een bank binnen en je loopt er een half uur later weer uit met een hypotheek op zak. Waarbij er 20 minuten gebruikt worden om te zoeken naar de juiste codes om alles in de computer in te voeren…

Dus we zijn gezamelijk naar huizen gaan zoeken en vonden een lief kasteeltje bij ons in de buurt. Zij betalen de huur die we de bank als hypotheek verschuldigd zijn, dus het werkt voor ons vijf (hoewel de baby er niet veel over te zeggen heeft!).

1-outside

Helaas gaat zijn aan Altheimer leidende moeder in de loop van het jaar hard achteruit en besluiten ze dat het een stuk handiger is om dichter bij haar te gaan wonen en vinden een betaalbare plek via hun lokale kerk in dezelfde straat als waar zij woont. Dus: het huisje gaat op de markt.

Alle Nederlanders die dit lezen geven nu vast een diepe zucht en denken: oh, dat gaat maanden duren… Maar gelukkig is het Nieuw Zeeland en duurde het nog geen 24 uur. Wat? Ja inderdaad. Eerst een paar dagen hard nadenken of we het zelf zouden verkopen of via een makelaar. Besluiten het zelf te doen en in één weekend het huisje mooi te maken met geleende en net-aangeschafte spulletjes (kostte wel moeite om geld uit te geven voor ‘stijlvolle’ vazen en takken ter decoratie, die ik anders nooit gekocht zou hebben), daarna foto’s maken.

2- living room 3-bedroom  5-kitchen

Deze foto’s op Trademe gezet, de locale variant van Marktplaats, op maandag om 11 uur ’s avonds. Dinsdag ochtend om 9 uur leidt Anko de eerste mensen rond, die gelijk een bod doen voor boven de vraagprijs. Jawel, BOVEN. Maar ja, ‘talk is cheap’ dus hij blijft mensen rondleiden tot ze het op papier gezet hebben. Op donderdag (twee dagen later dus!) twee schriftelijke en een stapel mondelinge biedingen binnen, eentje uitgekozen (de eeste die kwamen kijken, vonden we wel zo eerlijk), contract getekend en dan wachten tot de kopers ook alles geregeld hebben (bouwkeuring, gemeenterapport). De Open Dag afgezegd, huis van Trademe af en in een lunchpauze een handtekening zetten… en dan is het huis “unconditional”, oftewel: verkocht!

Van 3 juli op de website tot de overdracht op 26 juli…dat is nog eens succes!

Een hartelijke groet vanuit een  overspannen huizenmarkt,  in Auckland,

A&A RealestateOne Response to “My House is My Castle”

  1. 1 Anna Becker

    Lieve A&A, jullie zijn ongelooflijk goed voor de mensheid!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: