Waar je ook naartoe gaat, je neemt altijd jezelf mee

04sep14

Op de motor naar m’n werk, in het weekend in m’n eentje dwars door het oerwoud aan het banjeren, m’n derde verjaardag als ambtenaar… weet ik wel zeker dat dit dezelfde persoon als de sport-hatende, gym-spijbelende tiener, die daarna tien jaar als freelancer vanuit huis heeft gewerkt? Komt het door het weer of het feit dat we aan de andere kant van de wereld zitten? Nou, het komt vooral doordat er een stuk minder veranderd is dan je denkt, als je wat beter kijkt: die stoere motor is een Suzuki 125cc, het equivalent van een naaimachine. En er is wel geen pad door het bos, maar er hangen wel roze lintjes, elke tien meter! Het feit dat er in dit subtropische oerwoud geen enkel gevaarlijk beest voorkomt, helpt ook een hoop. Mijn baan als ambtenaar heeft wel als titel “project manager” wat betekent dat ik veel op stap ben, m’n tijd zo’n beetje zelf indeel (ik werk nu vier dagen van tien uur en heb op vrijdag vrij) en nog steeds met kunstenaars werk.

Baitlines in de Waitakere (4) Baitlines in de Waitakere (6)

Dus zoveel is er niet veranderd… maar toch ook weer wel. Anko werkt nu vanuit huis, drie dagen per week, wat hem zeeen van tijd geeft om de boodschappen en de was te doen, te stofzuigen en soms zelfs nog de golfbaan ziet! Ik geniet volop van de groentetuin die ons bijna volledig voorziet van vitamines, van potten met ingemaakte courgettes, chutney en tomatensaus en voel mij wat dat betreft meer hippie dan mijn Ibiza bewonende moeder ooit was. Met de electrische fiets, opgeladen op zonne-energie, naar de dichtstbijzijndewinkel voor inkopen, die stuk voor stuk geevalueerd worden op waar ze vandaan komen, hoeveel afval ze opleveren en of er een groener alternatief voor is!

Ons gezamelijke weekend-van-drie-dagen spenderen we zoveel mogelijk buiten: in het bos, in de tuin, in het bos gedeelte van onze tuin…of met vrienden. In tegenstelling tot ons anti-sociale leven in Nederland, wat toch vooral bestond uit het verbouwen van het huis, zeggen we hier “ja” op elke uitnodiging. En dat heeft ons al op een hoop gekke plekken gebracht. Laatst nog een weekend met mijn collega’s op Waiheke doorgebracht, ter gelegenheid van de opening van de nieuwe bibliotheek waar een hoop kunst in zit. De opening hield in dat we er de dag van te voren heen gingen, voor een introductie op de locale marae (twee uur lang luisteren naar speeches in Te Reo!) en de volgende ochtend om 5 uur ’s ochtends een Dawn Ceremony: de zon zien opkomen tussen de pou (totempalen). Wat een ervaring! Daarna met het hele dorp en alle VIPS feest vieren. In de brandende zon, midden in de winter.

Waiheke (4) Waiheke (5) Waiheke (7)Waiheke (3)

Dat geweldige weer zorgt er ook voor dat er bijna permanent een grijns op mijn gezicht staat. Zelden koude handen of voeten, nooit meer dat semi-rheumatische gevoel in m’n gewrichten: in een t-shirt in de tuin in het equivalent van februari maakt  mij erg gelukkig. We blijven hier nog wel even 😉

Vanuit een winter met meer zon dan een gemiddelde Nederlandse winter, x A&A3 Responses to “Waar je ook naartoe gaat, je neemt altijd jezelf mee”

 1. 1 geertje van emmerik

  Hoe spijtig ook, dit klinkt helemaal top. Wat een leven, wat een geluk daar in Nieuw Zeeland. En ja, jij neemt toevallig wel een heel leuk iemand met jezelf mee (?), dus dat is goed toeven.

 2. 2 Karen

  Klinkt goed! Inderdaad een heel ander leven dan in Nederland… Jammer voor ons, maar ik snap heel goed dat jullie liever daar wonen. Fijn dat jullie het zó naar je zin hebben… Liefs Karen

 3. 3 Cathrien Dekker

  Heel leuk dat we jullie weer gezien hebben deze zomer,Het was een heel mooi feest,
  Lieve groetjes van Tante Cathrien


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: